Hur hanterar du din stress?

Stress är ett ämne som är högst aktuellt! Jag har skrivit om stress i ett tidigare inlägg. Här kan du läsa mer om stress.

Alla är vi unika individer och vi hanterar stress på olika sätt. Men det finns egentligen tre grundläggande sätt att hantera stress på, antingen fokuserar man på att lösa orsaken och på så sätt hanterar man det eftersom man gör det man kan för att komma på rätt köl igen. Man kan också hantera problemet på ett känslomässigt plan. Kanske man har mycket stöd från vänner och familj och som man kan prata med. Eller så kan man undvika det som orsakar stress. En undvikande form kanske inte är det som vi mår bäst av. Jo, det finns tillfällen när det kan hjälpa men vanligtvis så mår man bättre av att ta itu med det på ett eller annat sätt. Men visst är det ibland skönt att kunna dra täcket över huvudet och hoppas på att det där jobbiga ska försvinna. Och det kan man få lov till ett litet tag, du vet; bryta ihop för att sedan komma igen.

Men dessvärre försvinner det ju sällan av sig självt, det är inte så ofta som det sker mirakel trots allt. Oftast måste vi ta tag i det där som är själva orsaken till problemet. Det där som är jobbigt kanske är mer än jobbigt, det kanske är jättestort och kanske du inte vet hur du ens ska börja titta på problemet. Men att undvika det kan leda till större problem. Kanske det som orsakar lite stress från början växer och blir större om man låter det fortgå. Till slut kanske man börjar leta distraherande hjälpmedel för att slippa ta itu med det. Det kan vara rent destruktiva metoder…. och här är det ju lätt att se hur långt det kan gå. Men det kan räcka med att det blir ett ständigt magknip eller att det stör andra saker i ens liv….

Hur tar man tag i saker som är jobbigt då? Några få enkla tips om hur du kan börja:

  1. Ta reda på vad det är exakt som är orsaken till den stress du känner. Pinpointa själva grundproblemet. Det är inte alltid så enkelt men försök att gå ner till botten.
  2. Är det stort, bryt ner det i flera delar.
  3. Börja sedan med att se vad du har för alternativ och gå därifrån sedan framåt. Bara ett litet steg framåt är ett steg framåt.

Kom ihåg att det mesta ordnar sig alltid, på ett eller annat sätt. Alla utmaningar som du haft i ditt liv har du kommit igenom och ingenting är omöjligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.