Lita inte på dina tankar!

Har du hört det någon gång tidigare? Det låter ju egentligen inte riktigt klokt, att inte kunna lita på sina egna tankar…. Men det är faktiskt precis så. Vår hjärna är konstruerad för att skydda oss från fara och göra allt för att få oss att dra oss tillbaka vid minsta lilla vittring av någon slags fara. Allt från mat som smakar illa – som kan vara förgiftad (härstammar från våra stenåldersgener), till något som är läskigt – det kan ju leda till att vi blir skrattade åt eller att vi misslyckas, till ren livshotande fara. Vi vet ju att maten inte är förgiftad (troligtvis aldrig) så kanske brukar du, som jag, vackert tugga i dig den, le och samtala under tiden och skölja ner fast du inte gillar det, utan att bry dig om vad din hjärna försöker tala om för dig. Och kanske du gör utmanande och läskiga saker ibland fast du egentligen skulle vilja åka?

Det är just det jag menar med att du inte (alltid) ska lyssna till din hjärna! Om du vill ändra på något i ditt liv men det känns läskigt och den där lilla gumman/gubben/systemadministratören i din hjärna talar om för dig: nej, det där kan inte du göra, du kan det inte lika bra som andra, du kommer att misslyckas, du är inte smart nog eller du är inte snabb nog eller något annat tramsigt…. då låter du kanske bli för att du lyssnar på din hjärna. Där glömmer vi att vi även kan lyckas, det kanske blir något väldigt bra. Men oftast är det lättast att strunta i det där som vi inte vet med säkerhet kommer att fungera…. Det är ju även så att vi relaterar kommande händelser till de tidigare erfarenheter vi har och det avgör ofta vilket beslut vi tar.

Här kan det hjälpa att skriva ner det du vill göra och sedan fråga dig om vilka alternativ du har. T ex så kanske du funderar på att ombilda dig eller byta jobb då kan du tänka på alternativen; stanna kvar eller söka nytt jobb/utbildning. Vad väger tyngst och hur skulle det kännas om du stannade kvar där du är nu alternativt ta det där steget att få ett annat jobb eller söka in på en utbildning. Sedan kan du skriva ner för- och nackdelar med de båda alternativen för att få en tydligare bild. Det kan också vara bra att vara tydlig med vad det är som hindrar dig, vad är det din hjärna varnar dig för.

Alltså: Vilka är alternativen? När jag är gammal och ligger på min dödsbädd, kommer jag vara glad över att jag provade? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.