Fysisk aktivitet för hälsan?

Jag skulle nog kunna påstå att de flesta vet att fysisk aktivitet är bra för vår hälsa. Det finns mycket bevis och forskning som visar att fysisk aktivitet är bra för både vår mentala och fysiska hälsa. Men det är framförallt stillasittandet som är farligt för oss. Du kanske har hört att stillasittandet är lika farligt som rökning, det var uppe på tapeten för några år sedan. Men är det verkligen så? Det forskning fått fram är att fysisk aktivitet är bra för oss på många sätt, det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar, fetma/övervikt, diabetes, psykisk ohälsa, ledproblem som artros och även fall- och skaderisk mm.

Det forskare har kommit fram till mer är att även om man tränar en eller två timmar på kvällen efter jobbet men sitter stilla flera timmar i sträck under dagen, så finns det stora risker med en sådan livsstil. Träning är såklart alltid bra men det kompenserar inte för den inaktiva tiden i det här fallet. Stillasittandet kan medföra allvarliga sjukdomar, det är varken bra för oss fysiskt eller psykiskt. Vi är fortfarande, rent fysiskt, stenåldersmänniskor och inte byggda för att vara stilla.

Ja, jag får erkänna att jag själv för några år sedan inte heller var medveten om hur farligt det är att sitta still…. det är visst väldigt bekvämt. 🙂 Men bara att veta om det gjorde skillnad för mig. Det behöver heller inte handla om så stora och svåra förändringar till en början.

Ett bra sätt att bryta en inaktiv dag är att röra på sig en gång i timmen i alla fall, att ställa sig upp eller gå ett varv, få igång blodcirkulationen i hela kroppen. Detsamma gäller också en kväll i soffan då det är lätt att bli sittande framför tv:n. En av mina lärare gav ett mycket bra tips; ställ dig upp och sträck ut armen varje gång du ska trycka på fjärrkontrollen. 🙂

WHO (Världshälsoorganisationen) rekommenderar att vi åtminstone ska vara aktiva, med måttlig intensitet 150 timmar i veckan för att må bra. Folkhälsomyndigheten tar upp att vi ska vara aktiva 30 minuter per dag (uppdelad i minst 10 min-pass) för att bibehålla vår hälsa. Vad menas med det här då? Jo, måttlig intensitet är när pulsen går upp, man blir lite andfådd och är man ovan så kan det kännas lite obehagligt när hjärtat dunkar i bröstet. Men det gäller helt enkelt att få upp pulsen. Det kan till exempel handla om en rask promenad eller att gå uppför trappan i stället för att ta hissen, eller att ta en lite mer ansträngande cykeltur. Det handlar om att få vardagen att bli mer aktiv tillsammans med den träning eller motionsform som du gillar.

Nuförtiden är det många som tar bilen från dörr till dörr, sitter på jobbet en hel dag och kanske sedan tar bilen till gymmet på kvällen där man tränar 1-2 timmar och sedan åker hem och slänger sig i soffan. Det är ju inte så konstigt med tanke på hur många av våras liv ser ut. Men det är viktigt att få in rörelsen i det dagliga livet. Såklart också beroende på hur ens liv och mönster ser ut. Kanske kan en påminnelse i telefonen en gång i timmen fungera för att ställa sig upp? En rask lunchpromenad kanske kan vara något, eller när jag är ute med hunden så kan jag tänka på att gå lite fortare, få upp puls och röra på armarna. Kanske har du trappor som du kan välja före hiss? Kanske kan skrivaren på ditt kontor ställas i ett annat rum, så att du måste gå en liten runda för att komma dit? Cykla till jobbet eller stationen? Det finns faktiskt ganska mycket man kan göra. Jag hjälper gärna till med att se över dina alternativ privat eller kanske för hela arbetsplatsen! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.