Kan stress vara något bra?

Känner du igen dig i en liknande situation som den här:

Mailen plingar, telefonen blippar med ett meddelande från förskolan, en annan telefon ringer, Bosse kommer in på kontoret och börjar prata om att han minsann mailat och ringt om något viktigt som ni måste gå igenom nu, mötet börjar om 5 minuter…. Stressen ökar, hjärtat dunkar, det blir svettigt under armarna, nacke och axlar värker…. O jag som knappt sovit i natt. Jag fixar inte det här! Det blir helt blankt i huvudet, jag har ingen aning om vad jag håller på med! 

I mina studier inom hälsa i arbetslivet har det visat sig att det är ganska vanligt att man upplever stress och framförallt arbetsrelaterad stress. Enligt arbetsmiljöverket upplever över hälften av alla som arbetar att de har för mycket att göra, fler kvinnor än män upplever en för hög arbetsbelastning och fyra av tio upplever sitt arbete som psykiskt påfrestande. När stress blir långvarig och man inte får återhämtning så kan det leda till allvarliga besvär, som ex värk i rygg och axlar, minnes- och koncentrationssvårigheter, sömnproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, utmattning, ångest och depression.

Men stress kan också vara något bra. Ibland är det faktiskt lite härligt när hjärtat dunkar lite och man känner sig taggad och pirrig. Tänk vad trist om livet hade varit jämngrått.

I mitt exempel om stress här i början så blir jag på ett sätt paralyserad, blank i huvudet där stress splittrar tankarna och jag vet helt enkelt ingenting. Stress kan förutom paralysering orsaka kamp- eller flyktbeteende. När man upplever stress på jobbet kanske inte så många skulle bara släppa allt och gå hem utan snarare blir man kanske paralyserad eller kämpa på för att efter en längre tid kanske krascha i en utmattning.  

Vi är faktiskt gjorda för att klara av stress. På grottmänniskans tid så handlade det om att slåss eller fly från en sabeltandad tiger och blev du paralyserad var det troligtvis helt kört.

Det handlade om att vi skulle överleva och det är faktiskt så vi fungerar fortfarande. Men om man då inte bara reagerar utan faktiskt tänker efter före? Och i stället för att få ångest och panik i en stressig situation, tänka att det är ok, min kropp förbereder sig för en utmanande uppgift och den kommer att fixa det. Jag är gjord för det här! I mitt exempel om stressen jag upplevde på kontoret så handlar det då om att kunna fokusera på en sak i taget och säga till den här Bosse att han får vänta. Men visst är det så att ibland gäller det att bara att köra på, för att man vet att det lugnar ner sig sen. Men det handlar mest om att vara medveten om hur man reagerar och vad man ska göra åt det när man blir utsatt för den här akuta stressen.

Stress är något bra!

Vi blir uppfyllda av energi, hjärtat pumpar på och livet känns lite mer spännande. Ofta blir man mer effektiv när man är lite stressad.

Vi behöver alltså ändra vårt sätt att tänka om stress! När hjärtat bultar snabbare i bröstet förbereder kroppen sig för aktivitet och snabbare andning ger hjärnan mer syre. Och studier visar att de som upplevde kroppens fysiska stressreaktion som hjälpsam var mindre oroliga och mer självsäkra. Det har också visat sig att den fysiska stressreaktionen förändras när vi tänker positivt kring stress. Vi har ju lärt oss att en långvarig stress kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Det är bland annat för att blodkärlen drar ihop sig när hjärtat slår snabbare. Men i studien där deltagarna såg stressreaktionen som något positiv och mer som en utmaning att ta sig an, så drog inte blodkärlen ihop sig. Det liknar den fysiska reaktionen vid fysisk aktivitet eller när vi upplever glädje och mod, hjärtat kan bulta på snabbare och vi andas snabbare men i en positiv upplevelse. Hur vi tänker kring stress spelar alltså stor roll! Om vi istället för att få panik vid en stressfylld situation tänker att jag fixar det här så sänder hjärnan ut rätt signaler till kroppen, vilket i sin tur leder till en hälsosammare stressreaktion.

Men OBS OBS! Med det här sagt så är det ju inte så att vi kan stressa runt hela dagarna och tro att det är helt ok så länge vi ler och är glada samtidigt. Men hur vi tänker och reagerar kan vara avgörande för vår hälsa! Så nästa gång du känner panikartad stress, tänk att du är gjord för det här, du klarar det galant och försök sedan få in lite återhämtning mellan stresspåslagen! För visst behöver vi lite variation i livet, ibland lite lugnt och stilla, ibland fullt pådrag! Det är det som gör livet värt att leva!

Referenser:

Arbetsmiljöverket (2017). Faktablad. Stress och hög arbetsbelastning. Korta arbetsskadefakta. https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/arbetsmiljostatistik-officiell-arbetsskadestatstik/faktablad-om-arbetsmiljostatistik

Jamieson, J.P, Nock, M. & Mendes, W. (2012). Mind over matter: reappraising arousal improves cardiovascular and cognitive responses to stress. Journal of Experimental Psychology General,141(3):417-22. doi: 10.1037/a0025719.

McGonigal, K. (2016). The Upside of Stress: Why Stress Is Good for You, and How to Get Good at It. Avery Publishing Group.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.