Ät gott – må bra! Går det?

Jag älskar mat! Att laga mat, att äta mat och gärna ett glas vin till! Men vi vet ju att det är viktigt att leva hälsosamt. Jag sökte på ordet hälsa på Instagram och många pratar om viktnedgång, strikt träning och att det är viktigt att pusha och pressa för att lyckas med ett hälsosamt liv och det gör mig så trött! Det fungerar kanske för några att pressa sig hårt. Men jag som är en normal kvinna i mina bästa år, har utmaningar i livet och har varken lust eller tid att pusha mig själv till ett liv jag inte vill ha. Jag tycker att man kan få äta gott och må bra!

I min utbildning till beteendevetare har jag haft stort fokus på hälsa och där ingår även vår fysiska hälsa. Enligt undersökningar som Livsmedelsverket har gjort äter flertalet vuxna felaktig kost och vi behöver förändra våra matvanor för klimatets skull, för att leva mer hälsosamt och framför allt kan fel kost leda till allvarliga sjukdomar.

Men så finns det ju gott om dieter idag. Jag tänkte också på dieterna på 80-talet, jag var ju själv ganska liten då men jag har för mig att det fanns något som soppdiet och kåldiet och jag tror till och med att det fanns en vitt vin- och äggdiet. Vilket ju säkert var lite roligare i och för sig. Vissa kan ju upplevas hälsosammare än andra.

Vad och hur vi äter är ju ett beteende. Enligt vetenskaplig forskning är motivation drivkraften till ett beteende. Det finns en teori – self determination theory (självbestämmandeteorin på svenska), som togs fram av två forskare vid namn Deci & Ryan. Enligt teorin påverkas motivationen av tre faktorer; självbestämmande, kompetens och tillhörighet. För att främja ett hälsosamt beteende så behöver man helt enkelt känna sig motiverad, uppleva kontroll, att man har kompetens och även gemenskap med andra. Och det skulle man ju kunna koppla till någon av dessa dieter och tro att man gör ett hälsosamt val. Jag har till exempel gått i fällan när min man, som också behövde gå ner i vikt sa att LCHF känns bra, det kör vi på. O vips så blev det lättare, vi peppade varandra, upplevde gemenskap, kompetens och självbestämmande. Men vad hände sen? Jo vårt liv förändrades med annat, vi glömde bort dieten och det var skönt att bara slappna av lite med maten och kilona ramlade tillbaka igen plus lite till.

Men kan man älska mat och ändå leva hälsosamt? Jag påstår det. Det handlar om beteendeförändring! Om man vill förändra ett beteende som har med kost att göra så behöver det vara långsiktigt och hållbart för resten av livet, för annars fungerar det inte. Det behöver komma inifrån, precis som självbestämmande teorin tar upp; ju mer inre motiverad man är desto mer motiverad är man till att utföra ett beteende. Enligt Livsmedelsverket, som baserar sina kostråd på den forskning som görs, finns det ingen quick fix.

Men hur går detta ihop med god mat? Det går att äta gott och hälsosamt. Det handlar om att äta varierat och regelbundet, lagom portioner (en portion/måltid), njuta av det som finns på tallriken och för mig lägga mer fokus på fibrer, grönsaker och baljväxter – för både kroppens och klimatets skull och att hitta livsmedel och tillagningssätt som jag gillar. Det handlar också om att inte förbjuda något men däremot att tänka efter om det som jag är på väg att stoppa i munnen är något jag behöver och mår bra av. Ibland behöver jag verkligen choklad, men det kanske räcker med en bit. Så jag håller fast vid att jag kan fortsätta att älska mat och må bra och hjälpa klimatet på traven.

På bilden: smoothie med mango, apelsin, ingefära och mynta

Recept på smoothie! 🙂

1 apelsin
1 dl tärnad fryst mango
1 avokado
8 blad mynta
1 tsk malen ingefära alt färsk riven
ca 2 dl kallt vatten (jag fyllde upp min smoothieflaska, som jag också mixar allt i, med vatten)

Mixa och njut! Räcker till 2 glas. 🙂

Ta hand om dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.