Hur tar man sig upp från botten?

När det blir lite för mycket så behöver man landa och släppa taget. För mig handlar det sen om tid. Jag behöver tid att bara vara, att inte tänka och inte pressa eller stressa fram något, bara göra det jag måste och vill, låta annat vara. Min sommar har handlat mycket om det, att släppa taget om alla mål och om pressandet framåt. Det handlar om vila i det som är, acceptans helt enkelt. När man känner att gränsen snart är nådd, oavsett på vilket sätt, så är det viktigt att sluta pusha på, kanske backa lite och att landa i vad som är just nu.

Men när man då är där i vilan och accepterar hur livet ser ut just nu, hur går man vidare då? Hur kommer man tillbaka till orken och livet? Ge det tid! Vi är alla olika och behöver olika mycket tid och återhämtning på olika sätt. Så lyssna inåt på dina behov och vad kroppen talar om för dig. Vad behöver du? För oss människor är det naturligt att vara aktiva, att driva på framåt. Det är helt enkelt en överlevnadsstrategi. Så för min del vet jag att bara jag får vara ett tag utan att stressa fram något så kommer kreativiteten tillbaka så sakteliga. Snart börjar det pirra i kroppen av nya tankar och viljan av att leva (inte bara överleva) och bli mer aktiv. När tankarna får plats igen att snurra runt och ge drivkraften att gå framåt, då händer livet igen. Ibland behöver vi bara få tillståndet att vila och få återhämtning en längre period för att sen orka komma tillbaka med ännu större kraft och glädje!

Så för att sammanfatta:

  • Landa, acceptera, släpp taget
  • Vila, vara i nuet
  • Ge det den tid du behöver!
  • När viljan kommer krypande, kicka igång livet igen. Vad får dig att känna glädje och liv? För min del är musiken livgivande, sätt på favvomusiken och känn livet återvända!

OBS om du har utmattningssyndrom så rekommenderar jag dig att söka professionell hjälp för att få den hjälp du behöver! Det finns ingen quick fix när man utsatts för långvarig stress. Ovan tips är något som fungerar på mig innan jag får stressrelaterade besvär som tyder på utmattning. Är du osäker på om du har utmattningssyndrom så har 1177.se en informativ sida om ämnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.