Hur hittar man sin motivation?

Hur behåller man motivationen? Vad är motivation egentligen?

Motivation är den yttre och inre drivkraften som får oss att göra något. Det är också vår vilja. Varför lagar jag middag varje dag? Jo för att jag är hungrig varje dag och jag behöver få i mig mat. Jag vill också att det ska smaka gott och ibland (eller borde vara ofta) vara nyttigt. Det motiverar mig till att anstränga mig lite. Det är min inre motivation. Sen behöver mina barn mat, de är min yttre motivation, när dom mår bra och är mätta och har rutiner. Varför rör jag då på mig? För att jag mår bra av det! Hur kom det sig att jag sa upp mig från min anställning mitt i livet och började studera? Jo för att jag ville något mer i livet, ville lära mig nya saker och hitta ett välbefinnande i mitt liv. Vi är alla olika som individer men det är vår egen motivation som styr vad vi gör.

Men vad gör man om motivationen avtar, hur hittar man tillbaka? Ta till exempel det här med fysisk aktivitet. Jag tycker om att röra på mig, jag promenerar gärna och tränar yoga men ibland är jag trött. Helt galet trött… Som tur är så har jag en hund som behöver ut så det är bara att ta på mig skorna och gå ut. Men det är ju faktiskt så att kroppen vänjer sig. När jag väl har tragglat med promenader och yoga så efter en tid kräver kroppen det, jag mår helt enkelt sämre av att sitta still. Men visst kommer det bakslag ibland. Vi ramlar ner från den där trappan och tappar lusten. Men ju mer vi har tragglat desto mer vill vi tillbaka eftersom vi kan känna hur bra det kändes när vi rörde på oss. Det är naturligtvis ett arbete hela tiden.

Motivationen kan ju även brista i arbetet eller i studerandet. Det känns tungt ibland av olika orsaker. Då kan man behöva hjälp med att hitta tillbaka eller ta reda på vad det är som tynger och vad för förändringar som behöver göras för att få tillbaka arbetsglädjen. Sitter du just nu och undrar hur du ska känna den där upprymda känslan igen, vad var det som gjorde att det pirrade till tidigare? Hör av dig om du vill ha stöd i ditt sökande!

2 svar på ”Hur hittar man sin motivation?

 1. Janne Berglund säger:

  Hej Heidi! Jag är Janne Berglund. Dun tidigare granne och ägare till hunden Astrid. Jag har läst din sida på Facebook och nu här. Jag är liksom du beteendevetare med psykologi pedagogik och sociologi. Jag blev glad över din Ownyourmind titel och innehåll. Just att utveckla vår medvetenhet har varit min målsättning i mitt arbete som lärare. Lycka till med ditt intressanta och viktiga arbete! Hälsningar från Janne Berglund i Sandkärr

  Svara
  1. Heidi Blyh säger:

   Tack snälla Janne för din kommentar! Du har säkert mycket intressant att berätta om ditt arbete. ? Det får du göra någongång snart. Ha det fint!
   /Heidi

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.