Rörigt på jobbet?

Du sitter kanske vid ditt skrivbord på morgonen, känner dig taggad för en ny arbetsdag och så ringer telefonen, du svarar och det är kanske en kund till dig. Ni pratar på en stund och plötsligt plingar mailen till och du ser att det är ett viktigt mail du borde ta tag i på en gång. Du börjar svara medans du pratar och så stormar en kollega in genom dörren och säger ”Hej, du måste bara titta på det här nu!”. O du känner hur hjärtat slår lite extra, kanske hugger det till i magen…. O så har du helt tappat fokus på samtalet du just nu har i telefonen. Du försöker förgäves vifta bort kollegan och så traskar chefen in mitt i allt och vill tala med dig…. lite stressigt nu…. Men kanske är det inte riktigt så illa? Kanske är det lite rörigt i inboxen, du hittar aldrig det mail du letar efter? Här kommer lite tips till inkorgen och lite andra tips för att effektivisera samt organisera din arbetsdag.

  • När du landar vid ditt skrivbord. Titta igenom din kalender, vad händer idag? Vad har jag för saker som måste göras?
  • Organisera din mail med arkiv-mappar. Din inkorg är din inkorg inte en förvaringsplats. Dra direkt in de mail, som inte ska svaras på men som är bra att ha, till rätt arkivmapp. Släng de mail som ska slängas. Nu har du bara mail du ska svara på i din inkorg.
  • Multitaska inte! Om du inte behöver förstås. Vissa arbeten kräver ett flexibelt sinne och ändring av fokus snabbt. Men försök ändå göra en sak i taget. För att minska känslor av stress och känslan av att göra allt på en gång, är det bra att fokusera på en sak och göra den klar.
  • Skapa att-göra-listor! Det finns appar i telefonen som kan vara till hjälp eller så använder du ett dokument alternativt post-it’s i datorn. Eller kanske helt enkelt ett block och en penna. När arbetsdagen närmar sig sitt slut så kan du se över din att-göra-lista till nästa dag och på morgonen kan du snabbt se vad som ska göras under dagen.
  • Återhämtning under dagen! Har du svårt att slita dig från arbetet, sätt påminnelser i kalendern på datorn eller i telefonen. Ställ dig upp, kanske gå en sväng eller sätt dig tillbakalutad och blunda en kort stund. Enligt forskning bör vi inte vara stillasittande mer än en timme i taget, så helst ska vi upp och röra på oss, så att blodcirkulationen kommer igång. Ibland är en liten meditationsstund behövlig och då kan det räcka med en kort stund. Att bara vara i nuet en kort stund kan göra underverk. Se tips på meditation längre ned på sidan.
  • Är det alldeles för mycket på jobbet? Kan du inte prioritera? Ta upp det med din närmsta chef.

En kort stunds meditation.

Dra stolen bakåt, en liten bit bort från skrivbordet, antingen lutar dig tillbaka eller sätter dig med fötterna rakt ner på golvet och rak i ryggen. Lägg händerna i knät med handflatorna antingen nedåt eller uppåt. Blunda. Ta ett par djupa andetag ända ner till magen. Observera ljuden runt omkring, observera därefter dofterna. Räkna dina in- och utandningar, upp till 10. Ta sedan ett riktigt djupt andetag och öppna sedan ögonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.